Aanpassingen

Als een van de weinige rijscholen in Friesland, behoort autorijden in een auto met aanpassingen bij ons ook tot de mogelijkheden.

Kandidaten die de gehele rijopleiding nog moet volgen, starten in overleg met onze rijschool en het CBR een traject dat uiteindelijk kan resulteren in het behalen van het rijbewijs, al dan niet met codes.

Voor rijbewijsbezitters die door een veranderde medische situatie opnieuw moeten leren rijden met een aanpassing kan het nodig zijn om lessen te volgen. Voor deze kandidaten is het belangrijk om de aanpassing te leren bedienen zodat het een automatisme wordt.
Dit traject verloopt in samenwerking met het CBR nadat de kandidaat de Eigen Verklaring heeft ingediend.

Afhankelijk van de fysieke problemen kan de auto aangepast worden. Zo hebben wij in de lesauto de mogelijkheden om bijvoorbeeld met de linkervoet gas te geven en te remmen, met de rechterhand richting aan te geven of volledig met de hand de auto te bedienen. Verdere aanpassingen zijn ook mogelijk. Vraag naar deze mogelijkheden, wij willen u graag adviseren.

Het rijden met aanpassingen gebeurt altijd in nauwe samenwerking met het CBR. Het CBR moet immers advies en toestemming geven voor het rijden met een andere bediening.

Het is van belang een Eigen Verklaring (verkrijgbaar bij het gemeentehuis of rijschool) zo snel mogelijk in te dienen, zodat de procedure vlot afgehandeld kan worden en er geen kostbare tijd verloren gaat.

Op het rijbewijs komt op de achterkant een code te staan waaruit op te maken valt met welke aanpassing de kandidaat zal moeten rijden. De auto moet door het RDW gekeurd worden nadat de aanpassingen zijn ingebouwd. Het RDW kijkt of de codes kloppen bij de aanpassingen.
Het aanpassingenbedrijf kan hier meer over vertellen. Bedrijven waar wij zaken mee gedaan hebben zijn: