Begeleiding naar rijtesten van het CBR

 

 

Soms kan het zijn dat er vanwege een verandering in de gezondheid een onderzoek moet komen naar de rijgeschiktheid van een (kandidaat-) rijbewijsbezitter.

De (kandidaat-) rijbewijsbezitter krijgt een oproep van het CBR om te verschijnen voor een rijtest bij een deskundige praktische rijgeschiktheid (DPR).

Directe aanleiding voor een oproep is het insturen van de Eigen Verklaring door een (kandidaat-) rijbewijsbezitter.

Wanneer krijg je een rijtest?

Zodra het CBR alle relevante informatie heeft binnengekregen van een keurend arts en deze verslagen aanleiding geven tot een rijtest zal het CBR een uitnodiging de deur uit doen voor een rijtest om nader te onderzoeken of het behalen of behouden van het rijbewijs mogelijk is.

Krijgt iedereen een rijtest?

Nee, niet iedereen krijgt een rijtest. Alleen de personen die op de Eigen Verklaring een <JA> hebben moeten invullen op een vraag EN waarbij het CBR meer informatie wil halen uit de praktijk of als er wettelijk een rijtest voorgeschreven wordt door de wet. (zie regeling  Eisen Praktische Rijgeschiktheid 2000)

Is een rijtest een examen? 

Een rijtest is geen examen. Het is uiteraard wel zo dat er iemand mee rijdt van het CBR, maar het is geen kwestie van slagen of zakken.

In geval u een rijbewijsbezitter bent dan is het zo dat u niet helemaal volgens het boekje hoeft te rijden, u heeft immers al veel ervaring opgedaan in het verkeer.

Bij leerlingen die naar een rijtest gaan wordt er uiteraard al wel een beetje gekeken naar de kijktechnieken die gebruikt worden. Maar ook hier betreft het geen examen.

Wel is het zo dat er een uitslag is aan het einde van de rit: je mag voor het rijbewijs/ je behoudt het rijbewijs, je bent afgekeurd of je mag nog een keer terugkomen na een aantal lessen te hebben gevolgd.

Hoe lang duurt een rijtest?

De rijtest zelf duurt een uur. Normaal gesproken spreken we een half uurtje van tevoren af, zodat er nog even ingereden kan worden.

Wie neemt de rijtest af?

Een deskundige van het CBR.